افت شدید قیمت طلا پس از توافق تجاری آمریکا و چین و افزایش تمایل به ریسک
قیمت طلا پس از توافق تجاری آمریکا و چین به شدت سقوط کرد و تمایل به ریسکپذیری در بازار افزایش یافت.
قیمت طلای نقدی در روز دوشنبه به میزان قابل توجهی کاهش یافت، زیرا سرمایهگذاران بهجای سرمایهگذاری در داراییهای امن، به سمت داراییهای ریسکپذیرتر رفتند. این تغییر رفتار پس از آن رخ داد که ایالات متحده و چین به توافقی برای کاهش تنشهای تجاری دست یافتند و نگرانیها در مورد رکود جهانی کاهش پیدا کرد.
در ساعت 08:55 به وقت شرقی (12:55 به وقت گرینویچ)، قیمت طلای نقدی 2.9 درصد سقوط کرد و به 3,229.54 دلار به ازای هر اونس رسید، در حالی که قیمت قراردادهای آتی طلا برای تحویل در ماه ژوئن تا ساعت 20:12 به وقت شرقی (00:12 به وقت گرینویچ) 3.4 درصد کاهش پیدا کرد و به 3,231.04 دلار به ازای هر اونس ثبت شد.
کاهش تنشهای ژئوپلیتیکی و تاثیر آن بر تقاضا برای طلا
کاهش تنشهای ژئوپلیتیکی نیز تقاضا برای طلا را کاهش داد، چرا که توافق آتشبس میان همسایگان هستهای هند و پاکستان در پایان هفته به نظر میرسید که حفظ شده است.
چرا قیمت طلا سقوط کرد؟ جزئیات توافق تجاری آمریکا و چین
ضعف قیمت طلای جهانی پس از آن رخ داد که آمریکا و چین به توافقی برای توقف 90 روزه افزایش شدید تعرفههای متقابل بین دو کشور رسیدند و تصمیم گرفتند تعرفههای فعلی را به طور موقت کاهش دهند.
دولت واشنگتن توافق کرد که تعرفههای متقابل اعمال شده توسط دونالد ترامپ بر واردات چینی را به 10 درصد کاهش دهد، در حالی که یک تعرفه 20 درصدی مرتبط با نقش پکن در قاچاق داروی مخدر fentanyl همچنان حفظ میشود. در مقابل، چین نیز تعرفههای واردات کالاهای آمریکایی را تا 10 درصد کاهش داد. این توافق در بیانیهای مشترک نادر پس از مذاکرات تجاری حساس در پایان هفته اعلام شد.
دو طرف همچنین اعلام کردند که مذاکرات بیشتری در سطوح کاری درباره مسائل اقتصادی و تجاری مرتبط انجام خواهد شد.
تنشهای تجاری آمریکا و چین تا پیش از توافق
توافق مذکور به کاهش تنشهای تجاری بین آمریکا و چین که طی ماه گذشته به شدت افزایش یافته بودند، اشاره دارد. در این ماه، دونالد ترامپ تعرفههای 145 درصدی بر کالاهای چینی وضع کرده بود و چین نیز با تعرفههای 125 درصدی پاسخ داده بود.
انتظار کاهش تنشهای تجاری، تقاضا برای طلا را که تا پیش از آن به دلیل افزایش جریانهای ایمن به بالاترین قیمت تاریخی ۳،۵۰۰ دلار به ازای هر اونس صعود کرده بود، کاهش داد.
تاثیر آتشبس هند و پاکستان بر تقاضای طلا
تقاضای طلا به دلیل کاهش تنشهای هند و پاکستان نیز تحت تاثیر قرار گرفت، چرا که آتشبس میان این دو کشور هستهای که با میانجیگری آمریکا امضا شده بود در پایان هفته به نظر حفظ شده بود.
اگرچه در روز شنبه هر دو طرف یکدیگر را به نقض آتشبس متهم کردند، اما عملیات نظامی در منطقه کشمیر و مرزهای هند و پاکستان دست کم در ۳۶ ساعت اخیر کاهش یافته بود.
تمرکز اکنون بر پیشنهاد آمریکا برای میانجیگری در مورد منطقه مورد مناقشه کشمیر بود که توسط پاکستان پذیرفته شده اما توسط هند مورد تایید قرار نگرفته بود.
تحلیلگران ING در یادداشتی اعلام کردند علیرغم افت اخیر، طلا تا کنون در سال ۲۰۲۵ بیش از ۲۰ درصد رشد داشته و سیاست تجاری غیرقابل پیشبینی ترامپ عامل اصلی این رشد بوده است.
سایر فلزات گرانبها و صنعتی
قیمت سایر فلزات گرانبها نیز تحت تاثیر قرار گرفتند؛ قراردادهای آتی پلاتین با کاهش ۲.۳ درصدی به ۹۷۸.۹۰ دلار به ازای هر اونس رسید و قراردادهای آتی نقره ۱.۴ درصد کاهش یافت و به ۳۲.۴۸۰ دلار به ازای هر اونس رسید.
فلزات صنعتی نیز در شرایطی نامشخص به معاملات پرداختند؛ به ویژه مس که در روز دوشنبه نوساناتی متضاد داشت، چرا که سرمایهگذاران هم چشمانداز کاهش موانع اقتصادی برای بزرگترین واردکننده یعنی چین را بررسی کردند و هم با دلار قدرتمند مقابله کردند.
قراردادهای آتی مس معیار در بازار لندن به میزان ۰.۹ درصد افزایش یافت و به ۹،۵۲۹ دلار به ازای هر تن رسید، در حالی که قراردادهای آتی مس آمریکا ۰.۴ درصد کاهش یافت و در قیمت ۴.۶۳۴۸ دلار به ازای هر پوند معامله شد.
چشمانداز بازار با توجه به توافق تجاری
تحلیلگران ING اشاره کردند که این توافق تجاری باعث کاهش قابل توجه تنشها میان آمریکا و چین شده است، اما سوالاتی درباره نتیجه نهایی بازار باقی مانده، زیرا این اقدام برای ۹۰ روز اجرایی خواهد بود و سطح نهایی تعرفهها هنوز مشخص نیست.
آنها افزودند: عدم قطعیت هنوز بالاست و احتمالاً نوسانات در بازار کالاها همچنان بالا خواهد بود.
همچنین این گزارش بیان میکند که معاملات فلزات از زمان آغاز به کار رئیسجمهور ترامپ نوسان بالایی داشته است که عمدتاً تحت تاثیر اظهارات وی و ریسکهای تعرفهای بوده است. در ماه آوریل، مس بدترین عملکرد خود را از اواسط سال ۲۰۲۲ تجربه کرد، زیرا نشانههایی از آغاز تاثیرات منفی تجارت بر اقتصادها آشکار شد؛ از جمله رکود اقتصادی آمریکا در سهماهه اول و کاهش فعالیت تولیدی در کارخانههای چین که بزرگترین کاهش از دسامبر ۲۰۲۳ را نشان میدهد.
تحلیل و جمعبندی
توافق تجاری ۹۰ روزه اخیر بین ایالات متحده و چین که تعرفههای متقابل را از ۱۴۵ و ۱۲۵ درصد به ۳۰ و ۱۰ درصد کاهش داد، به وضوح تاثیر غالب بر بازارهای کالایی به خصوص فلزات گرانبها و صنعتی گذاشته است. کاهش چشمگیر تقاضا برای طلا ناشی از کاهش ریسکگریزی در سرمایهگذاران و نیز کاهش تنشهای ژئوپلیتیکی منطقهای مانند آتشبس هند و پاکستان، باعث اصلاح شدید قیمت طلا پس از رسیدن به رکوردی تاریخی شد. این اصلاح نشان میدهد که بازارها به طور واضح نسبت به کاهش تنشهای جهانی و افزایش تمایل به سرمایهگذاری در داراییهای با ریسک بالاتر واکنش نشان میدهند.
فلزات صنعتی از جمله مس، هرچند نوساناتی داشتند، اما به طور کلی مورد حمایت خبر کاهش تنشهای تجاری قرار گرفتند. با توجه به ادامه ابهامات در سیاست تعرفهای و محدود بودن بازه زمانی توافق، نوسانات بازار همچنان بالاست و فعالان بازار باید انتظار تغییرات سریع در موقعیتهای معاملاتی را داشته باشند.
کاهش شدید موجودی مس در بورس شانگهای که به کمترین سطح در ماه ژانویه رسیده است، به همراه افزایش تقاضای احتمالی، سیگنالهایی مثبت برای بازار فلزات پایه به شمار میرود، به ویژه اگر چین پس از توافق ساختار تولید خود را بهبود بخشد.
در مجموع، دادهها نشان میدهد که:
-ریسکپذیری سرمایهگذاران افزایش یافته و بازارها به سمت داراییهای صنعتی حرکت کردهاند.
-قیمت طلا که سال ۲۰۲۵ را با بیش از ۲۰ درصد رشد شروع کرده بود، تحت فشار شدیدی قرار گرفته اما ممکن است در صورت بدتر شدن اوضاع تجاری یا ژئوپلیتیکی، باز هم شاهد جهش قیمتی باشد.
-نوسانات بازارها بالاست و عامل ابهام اصلی در بازار، تعیین سطح نهایی تعرفهها پس از پایان ۹۰ روز فعلی است.
-فلزات صنعتی مثل مس و آلومینیوم با وجود تنشهای موجود، پتانسیل صعودی را به دلیل بهبود چشمانداز اقتصادی چین و کاهش تعرفهها حفظ کردهاند.