افزایش قیمت سهام شرکتهای عناصر نادر خاکی سنگین استرالیایی در پی وضع محدودیتهای صادراتی چین
روز دوشنبه، سهام شرکتهای استخراجکننده عناصر نادر خاکی سنگین استرالیایی، با وجود فروش گسترده در سایر بازارها، با افزایش قابل توجهی روبرو شد. این افزایش ناشی از این پیشبینی است که دولتهای غربی، پس از اعمال محدودیتهای صادراتی توسط چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده، تلاشهای خود را برای توسعه یک زنجیره تامین مجزا از سر خواهند گرفت.
در معاملات میانه روز (ساعت 02:00 به وقت گرینویچ)، سهام شرکت Lynas Rare Earths، بزرگترین تولیدکننده عناصر نادر خاکی در خارج از چین، با 3.5 درصد افزایش و سهام شرکت Northern Minerals، توسعهدهنده عناصر نادر خاکی سنگین مستقر در استرالیا، با 9.5 درصد افزایش و سهام شرکتMeteoric Resources که پروژهای در برزیل دارد، با 3.3 درصد افزایش معامله شد.
در راستای پاسخگویی به سیاستهای تعرفه ای دولت ترامپ، چین در روز جمعه اقدام به وضع محدودیت بر صادرات عناصر نادر خاکی نمود. این تصمیم، با هدف کاهش عرضه این مواد استراتژیک به کشورهای غربی اتخاذ شده است، عناصری که نقش حیاتی در صنایع تسلیحاتی، الکترونیکی و تولید کالاهای مصرفی ایفا میکنند.
فلزات نادر خاکی شامل ۱۷ عنصر میباشند که فلزات نادر خاکی سنگین، عناصری با وزن اتمی بالاتر نظیر دیسپروزیم و ایتریم را در بر میگیرند. این دسته از فلزات به دلیل کمبود نسبی، از ارزش اقتصادی بالاتری برخوردارند.
Dan Morgan، تحلیلگرBarrenjoey، در این خصوص گفت: اخبار منتشر شده از چین، نمایانگر ظرفیتهای استراتژیک شرکت Lynas است، ظرفیتهایی که در حال حاضر، ارزش واقعی آنها در بازار لحاظ نشده است.
چین، تولید کننده حدود ۹۰ درصد از عناصر نادر خاکی در سطح جهان است.
به گفته تحلیلگران، محدودیتهای اعمال شده بر صادرات، نه تنها ایالات متحده، بلکه تمامی کشورها را تحت تأثیر قرار میدهد. این محدودیتها، علاوه بر مواد معدنی استخراج شده، شامل مگنتها و سایر محصولات نهایی نیز میشود که یافتن جایگزین برای آنها امری دشوار خواهد بود.
شرکتMeteoric Resources روز دوشنبه در یک اطلاعیه بورس اعلام کرد که قصد دارد شش عنصر مشمول کنترل صادراتی را در پروژه Caldeira خود تولید کند و انتظار دارد این پروژه در نیمه دوم سال 2027 به بهرهبرداری برسد.
جدا از این موضوع، نخست وزیر استرالیا، Anthony Albanese، که در آستانه انتخابات 3 می قرار دارد، احتمال ایجاد ذخایر ملی از مواد معدنی حیاتی، که احتمالاً شامل عناصر نادر خاکی نیز میشود را مطرح کرد.
آلبانیز هفته گذشته تصریح کرد: دولت تحت رهبری حزب کارگر، اقدام به ایجاد یک «ذخیره استراتژیک مواد معدنی حیاتی» خواهد نمود، و متعاقباً اطلاعات تکمیلی در این زمینه ارائه خواهد شد.
به گفته تحلیلگران، آنها در انتظار اطلاعات دقیقتری هستند، زیرا معمولاً مصرفکنندگان، و نه تولیدکنندگان، به منظور پیشگیری از مشکلات ناشی از اختلال در زنجیره تامین، اقدام به ذخیرهسازی موجودیها میکنند.