صعود قیمت طلا به سطح ۳۴۰۰ دلار در پی تشدید ریسکهای ژئوپلیتیک و تجاری بینالمللی
در روز دوشنبه، قیمت طلا با جهشی فراتر از ۳۴۰۰ دلار به رکورد بیسابقهای دست یافت. ضعف مجدد دلار آمریکا، نااطمینانی از تنشهای تجاری چین و آمریکا، و خاتمه آتشبس روسیه و اوکراین، تقاضا برای این فلز امن را تشدید کردند.
در بازار نقدی طلا، شاهد رشد بیش از ۳ درصدی و ثبت رکورد جدید قیمتی در روز دوشنبه بودیم که این روند صعودی در معاملات آسیایی خارج از ساعات رسمی نیز تداوم یافت و رقم بیسابقه ۳۴۳۶.۰۱ دلار به ثبت رسید.
قرارداد آتی طلای آمریکا با بالاترین حجم معاملاتی در پایان روز دوشنبه با رقم ۳,۴۲۵.۳۰ دلار در هر اونس تسویه شد که نشاندهنده افزایشی بالغ بر ۱۰۰ دلار (بیش از ۳ درصد) نسبت به دوره تسویه قبلی بود. در جریان معاملات بعدازظهر، قرارداد تحویل ژوئن طلا به رالی صعودی خود ادامه داده و به سطح بیسابقه ۳,۴۵۵.۹۰ دلار در هر اونس دست یافت.
بر اساس محاسبات تعدیل شده با تورم، قیمت کنونی طلا از بالاترین سطح ثبت شده در سال ۱۹۸۰ که در آن زمان این فلز گرانبها با قیمت ۸۵۰ دلار در هر اونس معامله میشد، عبور کرده است.
در گزارش پیشین رویترز در ماه آوریل، James Steel از تحلیلگران HSBC عنوان نمود که مشکلات محرک رشد طلا در ۴۵ سال قبل (عمدتاً انقلاب ایران و بحران نفت) با سرعت نسبی حل شدند که نتیجه آن نزول قیمت طلا بود.
این تحلیلگر خاطرنشان کرد: از بین رفتن همکاریهای بینالمللی در سالهای اخیر منجر به تثبیت دائم قیمت طلا در محدودههای بالا شده است. این شرایط این اندیشه را برمیانگیزد که... یک محرک ژئوپلیتیک قابلتوجهتر در بازار وجود دارد.
نزول ارزش دلار ادامه پیدا کرد، چرا که اعتماد سرمایهگذاران به اقتصاد ایالات متحده بار دیگر در پی اظهارات دونالد ترامپ رئیسجمهور این کشور درباره جروم پاول رئیس فدرال رزرو تحت تأثیر قرار گرفت.
Christopher Wong، کارشناس ارشد Oversea-Chinese Banking Corp، در گزارشی به بلومبرگ هشدار داد: عزل جروم پاول نه تنها بنیان استقلال بانک مرکزی را سست میکند، بلکه احتمال تبدیل سیاست پولی آمریکا به ابزاری سیاسی را افزایش میدهد که پیامدهای نگرانکنندهای برای بازارهای مالی خواهد داشت.
این تحلیلگر خاطرنشان ساخت: هرگونه تردید در مورد اعتبار فدرال رزرو [به طور] بالقوه میتواند موجب فرسایش اعتماد به دلار شده و سرعت جابجایی سرمایه به سمت داراییهای ایمن نظیر طلا را افزایش دهد.
فلز زرد از آغاز سال جاری میلادی تاکنون رشدی فراتر از ۷۰۰ دلار (۲۷ درصد) را تجربه کرده و در این مسیر موفق به ثبت رکوردهای قیمتی متعددی شده است. این روند صعودی عمدتاً ناشی از افزایش نگرانیها درباره جنگ تجاری جهانی و گرایش روزافزون سرمایهگذاران به طلا به عنوان سپر محافظتی بوده است.
ذخایر صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله مبتنی بر طلا برای دوازدهمین هفته متوالی در حال افزایش است که طولانیترین دوره رشد از سال ۲۰۲۲ به شمار میآید. از سوی دیگر، بانکهای مرکزی نیز به طور مستمر در حال افزایش ذخایر طلای خود هستند که این امر تقاضای قوی در سطح جهانی را تقویت میکند.
در هفته گذشته، قیمت طلا با عبور از رقم ۳۳۰۰ دلار در هر اونس همزمان با افزایش تنشهای تجاری بین چین و آمریکا، اکنون با حفظ شتاب صعودی خود موفق شده تنها در عرض چند روز ۱۰۰ دلار دیگر به ارزش خود بیفزاید.
همگام با استمرار و تقویت رالی قیمتی طلا در سال جاری، بانکها روزبهروز خوشبینتر نسبت به چشم انداز این فلز شدهاند. از جمله، گروه گلدمن ساکس در پیشبینی اخیر خود اعلام کرده که قیمت طلا احتمالاً تا نیمه سال ۲۰۲۶ به سطح ۴۰۰۰ دلار در هر اونس خواهد رسید.