ظرفیت جهانی تولید برق با استفاده از زغال سنگ در سال ۲۰۲۴ اندکی افزایش یافته است
بر اساس دادههای منتشر شده توسط اندیشکده آمریکایی "Global Energy Monitor" در روز پنجشنبه، ناوگان نیروگاههای زغالسوز جهان در سال ۲۰۲۴ با افزایش جزئی ۱۸.۸ گیگاواتی مواجه شد که کمترین میزان افزایش در دو دهه گذشته است. این در حالی است که توسعه نیروگاههای جدید در چین و هند همچنان اثرات ناشی از تعطیلی نیروگاهها در سایر نقاط جهان را خنثی میکند.
گزارش سالانه GEM در مورد نیروگاههای زغالسنگ نشان میدهد که با وجود افزایش چشمگیر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، در سال گذشته 44 گیگاوات نیروگاه زغالسنگ جدید در 12 کشور به بهرهبرداری رسید که این میزان بیشتر از 25.2 گیگاوات نیروگاههای از رده خارج شده است.
ظرفیت جهانی تولید برق با استفاده از زغال سنگ، که اکنون به 2143 گیگاوات رسیده است، نسبت به زمان امضای توافقنامه پاریس در حدود یک دهه قبل، 13 درصد افزایش یافته است.
با وجود اینکه چین متعهد شده است ظرفیت جدید زغال سنگ را "به شدت کنترل" کند، این کشور، که بزرگترین مصرف کننده انرژی در جهان است، سال گذشته 30.5 گیگاوات ظرفیت اضافی را وارد مدار کرد که بیش از 70 درصد از کل ظرفیت جهان را تشکیل میدهد. با این حال، این میزان، کمتر از 47.4 گیگاواتی است که چین در سال 2023 اضافه کرد.
Christine Shearer، مسئول برنامه ردیابی نیروگاههای زغالسنگGEM، اظهار داشت: به احتمال زیاد، آنچه ما عمدتاً شاهد آن هستیم، ادامه پیگیری و ساخت نیروگاههای جدید زغالسنگ توسط منافع مرتبط با زغالسنگ در چین است که این امر با اجرای سهلگیرانه دولت از دستورالعملها و تعهدات خود امکانپذیر شده است.
شیرر اضافه کرد: در حالی که چین مدعی است نیروگاههای زغال سنگ را به منظور پشتیبانی از نیروگاههای بادی و خورشیدی خود احداث میکند، اغلب پروژههای جدید در مناطقی واقع شدهاند که از قبل دارای ظرفیت کافی و یا مازاد نیروگاههای زغالسوز هستند.
بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط"GEM"، میزان افزایش ظرفیت نیروگاههای زغالسنگ در هند در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۵.۶ گیگاوات بوده است، در حالی که این میزان در سال ۲۰۲۳ برابر با ۵.۵ گیگاوات گزارش شده بود. از دیگر کشورهایی که در سال ۲۰۲۴ اقدام به راهاندازی واحدهای جدید نمودند میتوان به اندونزی، بنگلادش، پاکستان، کرهی جنوبی و فیلیپین اشاره نمود.
GEM هشدار داد که برخی کشورها، از جمله ایالات متحده، برنامههای خود برای از رده خارج کردن نیروگاههای قدیمی را به تعویق میاندازند.
شیرر گفت: تأخیر در بازنشستگی [نیروگاهها] عمدتاً در کشورهایی رخ میدهد که انرژی پاک کافی برای پوشش جایگزینی [نیروگاههای بازنشسته] تولید نمیکنند.
آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر هفته گذشته اعلام کرد که انرژیهای تجدیدپذیر در سال گذشته 585 گیگاوات رشد داشتهاند که 15 درصد نسبت به سال 2023 افزایش نشان میدهد و 92.5 درصد از کل ظرفیتهای اضافه شده جهانی را تشکیل میدهد.
با این حال، برای دستیابی به هدف سه برابر کردن ظرفیت تا سال 2030، این میزان باید تا پایان این دهه سالانه 16.6 درصد رشد داشته باشد.
Rana Adib، مدیر اجرایی ائتلاف سیاست انرژیهای تجدیدپذیر (REN21) که در پاریس مستقر است، اظهار داشت که سرعت فعلی گذار به انرژیهای تجدیدپذیر برای همگامی با افزایش روزافزون مصرف برق کافی نیست.
وی گفت: هنوز فرصت جایگزینی سوختهای فسیلی برای انرژیهای تجدیدپذیر فراهم نشده است و این انرژیها [فسیلی] عمدتاً پاسخگوی افزایش تقاضای انرژی هستند.