فرمان اجرایی ترامپ با هدف بهرهگیری از توان زغالسنگ، در راستای دستیابی به برتری در عرصه هوش مصنوعی
دونالد ترامپ در حال تلاش برای گسترش استخراج و استفاده از زغال سنگ در داخل ایالات متحده است. این اقدام با هدف تامین انرژی مراکز داده پرمصرف و همچنین احیای صنعت رو به افول سوختهای فسیلی در آمریکا صورت میگیرد.
به گفته یک مقام ارشد کاخ سفید، در یک فرمان اجرایی که ترامپ قرار است بعدازظهر سهشنبه امضا کند، رئیسجمهور مجموعهای از اقدامات دولت فدرال را برای احیای صنعت زغالسنگ هدایت خواهد کرد. این اقدامات شامل تاکید بر بازگشت ایالات متحده به عرصه فروش حقوق استخراج زغالسنگ در قلمرو فدرال و دستور تعیین این ماده به عنوان یک ماده معدنی حیاتی است. سایر اقدامات شامل تسریع صادرات زغالسنگ و فناوریهای مرتبط ایالات متحده میشود.
با این حال، معلوم نیست که آیا این اقدام جدید میتواند تحول چشمگیری در بازار داخلی زغالسنگ ایجاد کند یا خیر. زغالسنگ به دلیل رقابت با گاز طبیعی ارزان و انرژیهای تجدیدپذیر، و همچنین مقررات زیستمحیطی و نگرانیها در مورد تغییرات آب و هوایی، با کاهش تقاضا مواجه شده است. همچنین مشخص نیست که آیا شرکتهای فناوری که انرژی هستهای و تجدیدپذیر بدون آلایندگی را پذیرفتهاند، تمایلی به استفاده از زغالسنگ برای تامین برق مراکز داده خود نشان خواهند داد یا خیر.
با این وجود، این فرمان اجرایی بر تعهد ترامپ به بهرهبرداری از منابع زغالسنگ آمریکا به عنوان منبعی برای تولید برق جهت تامین انرژی مراکز داده و همچنین تامین حرارت برای تولید فولاد تاکید دارد. رئیسجمهور و مقامات ارشد دولت به وضوح اعلام کردهاند که تقویت تولید برق با استفاده از زغالسنگ از اولویتهای اصلی است و آن را با امنیت ملی و جایگاه ایالات متحده در رقابت جهانی برای تسلط بر صنعت هوش مصنوعی مرتبط میدانند.
ترامپ روز دوشنبه در جریان رویدادی در دفتر بیضی [کاخ سفید] به خبرنگاران گفت که ایالات متحده در حال حاضر در رقابت هوش مصنوعی خیلی جلوتر از چین است. با این حال، ترامپ افزود، تأمین نیروی برق برای مراکز داده برای حفظ این مزیت حیاتی است.
ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی ریاستجمهوری سال گذشته، وعده احیای زغالسنگ را داد و این اولویت سیاسی را که در دور اول ریاستجمهوری خود نیز پذیرفته بود، دنبال میکند. این دستور در حالی صادر میشود که دولت او در حال بررسی سایر گامها برای تقویت سوختهای فسیلی، از جمله استفاده از اختیارات اضطراری برای بازگشایی مجدد نیروگاههای زغالسنگی تعطیلشده و جلوگیری از تعطیلی سایر نیروگاهها است.
قرار است ترامپ این فرمان اجرایی را در مراسمی که ساعت 3 بعد از ظهر در اتاق شرقی کاخ سفید برگزار میشود، امضا کند. انتظار میرود که در این مراسم مدیران ارشد برخی از بزرگترین شرکتهای معدنی ایالات متحده، از جملهPeabody Energy، Core Natural Resources و Ramaco Resources، حضور داشته باشند.
ترامپ پیش از این مدعی شده بود که دولتهای قبلی با اعمال مقررات زیستمحیطی بر نیروگاهها و محدود کردن فعالیتهای معدنی، عملاً جنگی را علیه زغالسنگ به راه انداخته و مانع از تحقق پتانسیلهای آن شدهاند. انتظار میرود ترامپ در دستور سهشنبه خود، با ابلاغ به وزارت کشور مبنی بر اعلام پایان ممنوعیت متناوب واگذاری اراضی که نخستین بار در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما به اجرا گذاشته شد، یکی از موانع برجسته در این زمینه را هدف قرار دهد. به گفته یک مقام ارشد کاخ سفید، ترامپ همچنین به نهادهای دولتی دستور خواهد داد تا منابع زغالسنگ موجود در اراضی فدرال را شناسایی نموده و واگذاری این اراضی را در اولویت قرار دهند و در عین حال، موانع موجود بر سر راه استخراج این ذخایر را مرتفع سازند.
این تغییر ممکن است شرکتهای زغالسنگ را به توسعه ذخایر موجود خود در اراضی فدرال تشویق کند، ذخایری که طی سه دهه گذشته کاهش یافتهاند. بر اساس دادههای وزارت کشور، شرکتهای زغالسنگ در سال ۲۰۲۳ تنها ۲۷۹ قرارداد اجاره فدرال با وسعت نزدیک به ۴۲۲٬۰۰۰ هکتار در اختیار داشتند، در حالی که این رقم ۳۳ سال قبلتر ۴۸۹ قرارداد با پوشش حدود ۷۳۰٬۰۰۰ هکتار بود.
دونالد ترامپ همچنین به شورای تازه تأسیس "تسلط ملی بر انرژی" دستور داده است تا زغالسنگ را به عنوان یک ماده معدنی استراتژیک تعیین کند، و بدین ترتیب اهمیت آن را با مواد مورد نیاز برای سیستمهای دفاعی و باتریها برابر سازد. فرمان اجرایی که ماه گذشته به امضای رئیسجمهور رسید، با اعطای مجوز استفاده از اختیارات ویژه و تأمین بودجه برای تقویت تولید و فرآوری داخلی مواد معدنی حیاتی و عناصر کمیاب، زمینه را برای این اقدام فراهم نمود.
به موازات این اقدام، ترامپ از Chris Wright، وزیر انرژی، خواهد خواست تا بررسی کند که آیا زغال سنگ مورد استفاده در تولید فولاد، تحت قوانین فدرال شایستگی کسب عنوان "حیاتی"(critical) را دارا است یا خیر.
رئیس جمهور در فرمان خود، از سازمانهای دولتی میخواهد تا سیاستهایی را که در پی تغییر رویکرد کشور از تولید زغال سنگ هستند یا به نحوی اولویتهایی را علیه استفاده از این سوخت فسیلی به عنوان منبع تولید برق تعیین میکنند، فسخ نمایند. بخش برق، پس از حمل و نقل، دومین منبع بزرگ تولید گازهای گلخانهای در ایالات متحده است و زغال سنگ، در مقایسه با گاز طبیعی که نزدیکترین رقیب آن است، دو برابر بیشتر گازهای گلخانهای تولید میکند.
آژانس حفاظت از محیط زیست دولت ترامپ هماکنون در حال اصلاح مجموعهای از مقررات مربوط به نیروگاههای زغالسنگسوز، از جمله محدودیتهای آلودگی ناشی از جیوه و همچنین دیاکسید کربن است. این آژانس همچنین در حال بررسی امکان معاف کردن برخی از نیروگاهها از اعمال کنترلهای ویژه در زمینه آلودگی هوا است.
بر اساس آمار ارائه شده توسط اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده(EIA)، زغالسنگ در حال حاضر حدود 15 درصد از تولید برق در ایالات متحده را به خود اختصاص داده است، در حالی که این سهم در سال 2000 بالغ بر نیمی از کل تولید برق کشور بود. دادههای منتشر شده توسط Global Energy Monitor نشان میدهد که از سال 2000 تاکنون، حدود 770 واحد نیروگاهی مجزا که با زغالسنگ کار میکردند، تعطیل شدهاند و تعداد بیشتری نیز در صف تعطیلی قرار دارند.
Doug Burgum، وزیر کشور و رئیس شورای سلطه انرژی ترامپ، انرژی حاصل از زغالسنگ را مقرون به صرفه و قابل اعتماد توصیف کرده و اظهار داشتهاست که این امر آن را به عاملی کلیدی در تأمین تقاضای مراکز داده، کارخانههای جدید و افزایش برقرسانی در حمل و نقل و گرمایش تبدیل میکند. NextEnergy پیشبینی کردهاست که تقاضای برق ایالات متحده در 20 سال آینده 55 درصد افزایش خواهد یافت.
حامیان انرژیهای تجدیدپذیر بر این باورند که تلاش دولت ترامپ برای دستیابی به سلطه انرژی در ایالات متحده، مستلزم بررسی و توسعه گزینههای متنوعتری است، به ویژه با توجه به مشکلات موجود در تأمین قطعات و تجهیزات کلیدی مورد نیاز برای تولید برق از طریق زغالسنگ و گاز طبیعی. بهطور خاص، ایالتهای شمال شرقی ایالات متحده و مدیران شبکههای توزیع برق، برای تأمین نیازهای خود، به منابع تولید انرژی حاصل از مزارع بادی فراساحلی چشم دوختهاند.
ترامپ، که هفته گذشته دستور اعمال تعرفههای سنگین بر شرکای تجاری ایالات متحده را صادر کرد و در عین حال از متحدان اروپایی میخواهد تا میزان خرید انرژی از آمریکا را افزایش دهند، زغالسنگ را نیز به عنوان یک منبع صادراتی ارزشمند مد نظر دارد. دستور اجرایی روز سهشنبه، مقامات ایالات متحده را ملزم میکند تا به منظور گسترش فروش خارجی زغالسنگ و فناوریهای مرتبط تولید داخل، از جمله از طریق تشویق سایر کشورها به انعقاد قراردادهای خرید، اقدامات لازم را به انجام رسانند.